Altair GPCAMAR0130C not detected

A place to report problems and bugs in SharpCap
Forum rules
Please read about Troubleshooting USB Issues before posting.

*** Please do not post license keys - please report any problems with licensing to 'admin' by PM ***

Please include the following details in any bug report:

* Version of SharpCap
* Camera and other hardware being user
* Operating system version
* Contents of the SharpCap log after the problem has occurred.
[If SharpCap crashes, please send the bug report when prompted instead of including the log]
Robsi
Posts: 5
Joined: Wed Jun 20, 2018 7:44 am

Altair GPCAMAR0130C not detected

Post by Robsi » Wed Jun 20, 2018 7:56 am

In Sharpcap 3.1.5191 or newer my Altair GPCAMAR0130C is not detected anymore. It works up to version 3.1.5186.0.
SharpCapPreReqs-3.1.5142.0 does not help.
Windows10 on a Surface Pro4

User avatar
turfpit
Posts: 444
Joined: Mon Feb 13, 2017 8:13 pm
Location: UK
Contact:

Re: Altair GPCAMAR0130C not detected

Post by turfpit » Wed Jun 20, 2018 4:27 pm

See this thread viewtopic.php?f=21&t=927

Dave

Robsi
Posts: 5
Joined: Wed Jun 20, 2018 7:44 am

Re: Altair GPCAMAR0130C not detected

Post by Robsi » Thu Jun 21, 2018 2:57 pm

Thanks, I will wait and hope.

Robert

Robsi
Posts: 5
Joined: Wed Jun 20, 2018 7:44 am

Re: Altair GPCAMAR0130C not detected

Post by Robsi » Tue Aug 07, 2018 6:17 am

Are there any plans to resolve this issue in the near future?
I will not buy a new camera because Sharpcap stopped working. I will have to change the software 😢

Thanks,
CS, Robert

cuivenion
Posts: 145
Joined: Wed Feb 15, 2017 7:37 pm

Re: Altair GPCAMAR0130C not detected

Post by cuivenion » Tue Aug 07, 2018 7:41 pm

Hi, I have exactly the same camera and it's working fine with the latest Sharpcap (3.1.5219.0) with the latest Altaircapture (updating Altaircapture updates the drivers) installed (3.7.10965.20180205). Have you got the latest Sharpcap and Altair drivers?

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 2014
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: Altair GPCAMAR0130C not detected

Post by admin » Tue Aug 07, 2018 8:27 pm

Hi,

unfortunately I am still waiting for a fix from Altair for this - the latest SDK that I am using with the SharpCap 3.2 beta builds still does not detect the older models of some of these cameras. For now going back to the older build of SharpCap 3.1 (3.1.5186 or earlier) is the only solution.

cheers,

Robin

cuivenion
Posts: 145
Joined: Wed Feb 15, 2017 7:37 pm

Re: Altair GPCAMAR0130C not detected

Post by cuivenion » Tue Aug 07, 2018 9:25 pm

I've just tested the Altair GPCAMAR0130C with the latest 3.2 beta and its working fine on that as well.

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 2014
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: Altair GPCAMAR0130C not detected

Post by admin » Wed Aug 08, 2018 7:43 pm

Hi,

unfortunately there were 2 or 3 different minor revisions of the early GPCAM130 models. The later ones work fine with the latest SharpCap - it's the earlier ones that have problems.

cheers,

Robin

Robsi
Posts: 5
Joined: Wed Jun 20, 2018 7:44 am

Re: Altair GPCAMAR0130C not detected

Post by Robsi » Sat Aug 11, 2018 11:22 am

Hi,
I tried it with the latest altaircapture but no luck. So I guess I have one of the older models :(
Is there still hope? It works fine with every other software I've tried.

CS, Robert

User avatar
turfpit
Posts: 444
Joined: Mon Feb 13, 2017 8:13 pm
Location: UK
Contact:

Re: Altair GPCAMAR0130C not detected

Post by turfpit » Sat Aug 11, 2018 5:36 pm

Robert

Just to clarify some of this.

I have an Altair GPCAM MONO V1. It is not recognised with later versions of SharpCap 3.1 (which has had an Altair SDK update to accommodate newer models of camera).

There are reports of your camera model working for other people. What is happening is that although the cameras appear the same by name, they can have different manufacturing dates. It is the manufacture date that dictates working or not.

How to find the manufacture date:

In AltairCapture (I am on Feb 5 2018, x64) go to Setup > View Properties. This screen appears:

Altair-camera-properties.PNG
Altair-camera-properties.PNG (8.91 KiB) Viewed 140 times

The manufacture date is highlighted. This would be how to compare the cameras and will explain why one is working but another doesn't.

If your camera is working with other software, this is because that software is running older Altair drivers. If other software upgrades its Altair components then the same issue will be seen.

If I needed to use the GPCAM MONO, I would just switch back to an older version of Sharpcap 3.1 (working build number referenced above).

Hope this clarifies why one person's camera is working but the 'apparently' same model is not working for some one else.

The devil is in the detail (as always).

Dave

Dave

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests