Polar alignment using a qsi?

Somewhere to ask questions about the best way to use SharpCap
Post Reply
avdhoeven
Posts: 2
Joined: Sun Aug 05, 2018 10:52 pm

Polar alignment using a qsi?

Post by avdhoeven » Sun Aug 05, 2018 10:59 pm

I have a question. Today I bought a sharpcap pro license as I was impressed with how the polar alignment procedure should work. But somehow I find a problem, which maybe is inherent to the software, or maybe because I'm just doing something wrong.

I want to use sharpcap to do my polar alignment with my telescope and QSI camera, because soon I will get a new high-grade mount, but which doesn't have the polar scope like my current eq6. My FOV with my setup is about 2 degrees, so that would be perfect.

So I opened sharpcap and connected my QSI583 camera and basically then the story was over. The QSI has a download time for an image of about 10 seconds. So when I open sharpcap it starts in a previewing mode which basically renders the program inaccessible, because it's taking an image and then 10 seconds downloading in which I can't do anything anymore, and it just loops on like that.

Is it possible to turn the previewing mode off? In this way the camera can be ordered to take an image when needed and that would be perfect for example for the polar alignment. If this is not possible it basically makes the program worthless for me, and I would really regret that, because I think it really has such nice possibilities. I hope somebody can help me....

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 2010
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: Polar alignment using a qsi?

Post by admin » Mon Aug 06, 2018 6:01 am

Hi,

currently SharpCap only runs in video mode - that is looping to take images continuously. I am planning to add a still camera mode where images will only be taken on demand in a future version (early next year perhaps?).

You may be able to improve the download speed of your camera to get a workable solution by using binning if your camera supports it.

cheers,

Robin

avdhoeven
Posts: 2
Joined: Sun Aug 05, 2018 10:52 pm

Re: Polar alignment using a qsi?

Post by avdhoeven » Mon Aug 06, 2018 5:19 pm

Thanks for the prompt reply. Today I bought a small guide scope so that I can use my ASI174 to do the polar alignment. I will see how it works tonight I hope...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests