Focusers

Somewhere to ask questions about the best way to use SharpCap
Post Reply
melvin
Posts: 27
Joined: Sun Oct 15, 2017 10:16 am

Focusers

Post by melvin » Thu Dec 06, 2018 11:57 am

Hi I am contemplating fitting a Primaluce Sesto Senso focuser, will it be recognised? If not which focuser will be and how will identying a specific focuser be usedby the software?

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 2731
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: Focusers

Post by admin » Thu Dec 06, 2018 4:32 pm

Hi,
any focuser that has an Ascom driver will be supported by SharpCap. You just need to make sure you have installed the Ascom platform and the focuser driver. Everything else you need to know is in the documentation in the hardware section.

Cheers, Robin

nexusjeep
Posts: 106
Joined: Thu Oct 18, 2018 3:01 pm

Re: Focusers

Post by nexusjeep » Thu Jan 31, 2019 10:18 am

Only just noticed this so not sure if you have purchased it already, but I have a Sesto Senso and Sharpcap controls it fine without any problems. The only thing I have noticed is that if you open the actual Sesto Senso focus Application after using Sharpcap it does not always recognise the last position correctly and will usually show the last position used with the Primaluce App and not were it parked in Sharpcap.

This is not an issue as I only ever use the Primaluce App to initially calibrate the focus motor for travel speed / acceleration etc after which I never use it again unless something changes. When only using Sharpcap the last position for the focus motor step count is always correct.


Regards
Nick

melvin
Posts: 27
Joined: Sun Oct 15, 2017 10:16 am

Re: Focusers

Post by melvin » Thu Jan 31, 2019 2:26 pm

Hello all, I have downloaded Ascom driver 6.4 but when I open it there is a Miriad of headings, so which one do I need to click on to ensure the focuser, which I have not yet purchased, works correctly?

nexusjeep
Posts: 106
Joined: Thu Oct 18, 2018 3:01 pm

Re: Focusers

Post by nexusjeep » Thu Jan 31, 2019 3:46 pm

You will see a Sesto Senso one after installing the Primaluce Ascom software.

Cheers
Nick

BlackWikkett
Posts: 173
Joined: Sat Jun 23, 2018 8:48 pm
Contact:

Re: Focusers

Post by BlackWikkett » Thu Jan 31, 2019 8:59 pm

Hi melvin,

Just to counter any confusion, because this is sometimes misunderstood. The ASCOM 6.4 Platform is a basic infrastructure that allow multiple drivers, hardware and software to communicate. You'll still need to install the focuser ASCOM driver. Once all of this is installed SharpCap and any other application that supports ASCOM will be able to communicate with the focuser.

hope this helps.
-Wikkett

nexusjeep
Posts: 106
Joined: Thu Oct 18, 2018 3:01 pm

Re: Focusers

Post by nexusjeep » Fri Feb 01, 2019 3:43 pm

Just for clarity once you install the Primaluce Sesto Ascom driver you will be able to select it in the Sharpcap hardware setup as below.

Cheers
Nick
Attachments
Sesto.jpg
Sesto.jpg (34.04 KiB) Viewed 353 times

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests