recording time bug?

A place to report problems and bugs in SharpCap
Forum rules
Please read about Troubleshooting USB Issues before posting.

*** Please do not post license keys - please report any problems with licensing to 'admin' by PM ***

Please include the following details in any bug report:

* Version of SharpCap
* Camera and other hardware being user
* Operating system version
* Contents of the SharpCap log after the problem has occurred.
[If SharpCap crashes, please send the bug report when prompted instead of including the log]
Post Reply
Volans
Posts: 2
Joined: Wed Apr 18, 2018 5:10 am

recording time bug?

Post by Volans » Sat Apr 21, 2018 4:04 am

Hello,

I'd like to report a bug. I ve been manually using 45 seconds recording time for each RGB (from capture menu->set 45 seconds). But when I play the *.avi files on windows media player it shows 2 mins 47 seconds of recording for each R and G channel recording, and 1:24 for Blue.

I remember i did activate 45s recording manually for each channel, but for the blue channel I reduced the shutter speed (resulting in less frames).

Is this error caused by windows media player? the reason i opened it on WMP was because sometimes I want to check the length of my recording.

thank you.

here's the text file:
[ZWO ASI290MM]
Pan=728
Tilt=308
Output Format=AVI files (*.avi)
Binning=1
Capture Area=480x480
Colour Space=MONO8
Temperature=37.2
High Speed Mode=Off
Turbo USB=100(Auto)
Flip=None
Frame Rate Limit=Maximum
Gain=352
Exposure=0.008953
Timestamp Frames=Off
Brightness=0
Auto Exp Max Gain=300
Auto Exp Max Exp M S=30000
Auto Exp Target Brightness=100
Apply Flat=None
Subtract Dark=None
#Black Point
Display Black Point=0
#MidTone Point
Display MidTone Point=0.5
#White Point
Display White Point=1
TimeStamp=2018-04-14T20:12:46.3434955Z
SharpCapVersion=3.1.5085.0

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 2142
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: recording time bug?

Post by admin » Sat Apr 21, 2018 11:45 am

Hi,

this is expected behaviour - SharpCap doesn't set the frame rate in written AVI files (not sure that I remember why at the moment), so I think it defaults to 30fps playback - that means that your R&G files with more frames in will play for longer.

cheers,

Robin

Volans
Posts: 2
Joined: Wed Apr 18, 2018 5:10 am

Re: recording time bug?

Post by Volans » Mon Apr 23, 2018 4:22 am

Thank you Robin for the clarification.

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 2142
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: recording time bug?

Post by admin » Mon Apr 23, 2018 4:04 pm

By the way, if you capture video to SER format then each frame gets a timestamp, which means that the video can be played back at correct speed by an application like SERPlayer.

thanks,

Robin

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest