Recognizing ASI224MC camera

A place to report problems and bugs in SharpCap
Forum rules
Please read about Troubleshooting USB Issues before posting.

*** Please do not post license keys - please report any problems with licensing to 'admin' by PM ***

Please include the following details in any bug report:

* Version of SharpCap
* Camera and other hardware being user
* Operating system version
* Contents of the SharpCap log after the problem has occurred.
[If SharpCap crashes, please send the bug report when prompted instead of including the log]
Post Reply
pjwack
Posts: 18
Joined: Fri Jan 05, 2018 11:52 pm

Recognizing ASI224MC camera

Post by pjwack » Wed Feb 07, 2018 2:35 am

Hi-
Cannot connect above camera
-WIndows 10 and Sharpcap 3.1.5004.
-Was working for fine with 3.1 version until today.
-Windows recognizes camera.
-I installed the pre-requisites and latest ZWO drivers, but that did not work. thanks

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 1885
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: Recognizing ASI224MC camera

Post by admin » Wed Feb 07, 2018 7:03 am

Hi,

does it still work in SharpCap 3.0 (you can install 3.1 and 3.0 side by side on the same machine)?

The two possible reasons I'm thinking of for this are

1) Problems due to the latest ZWO SDK update I put into SharpCap on the 24th Jan - if this was the cause then 3.0 would work and 3.1 would not
2) USB issues (intermittent or poor communication) - this would stop both versions of SharpCap working, but can sometimes be working well enough for the camera to appear in device manager

thanks,

Robin

pjwack
Posts: 18
Joined: Fri Jan 05, 2018 11:52 pm

Re: Recognizing ASI224MC camera

Post by pjwack » Wed Feb 07, 2018 9:00 pm

-Same result with 3.0
-I tried Nebulosity and had same problem
-Camera connects fine with with astrolive, so i'm suspecting
the issue might be with either (a) using Parallels or (b) Zwo windows driver.
A bit strange in that there were no Windows or Parallels updates over 2/05 to 2/06 when the it stopped connecting...

Unfortunately, i do not have a PC to test. the Parallels theory,

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 1885
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: Recognizing ASI224MC camera

Post by admin » Wed Feb 07, 2018 9:44 pm

Ah, Parallels... I personally only do PCs, not Macs, but I've seen reports with other brand cameras that Parallels was really flaky but the devices worked fine under Windows when using Boot Camp. I've certainly had success when using USB2 cameras under VMWare for testing on Windows, but USB3 is a bit dodgy under virtualization (and very slow).

If it's a USB3 cam, try using a USB2 lead and see if that helps - it might pin the data transfer rate back to one that the virtualization can manage.

cheers,

Robin

pjwack
Posts: 18
Joined: Fri Jan 05, 2018 11:52 pm

Re: Recognizing ASI224MC camera

Post by pjwack » Thu Feb 08, 2018 2:59 am

Thanks. Indeed, using USB 2.0.both Sharpcap and Nebulosity connected,
so I presume a virtual machine issue arose.

pjwack
Posts: 18
Joined: Fri Jan 05, 2018 11:52 pm

Re: Recognizing ASI224MC camera

Post by pjwack » Fri Feb 09, 2018 9:07 pm

I actually got USB 3.0 to work by re-installing the parallels toolbox.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests