SharpCap and StellariumScope not working together

A place to report problems and bugs in SharpCap
Forum rules
Please read about Troubleshooting USB Issues before posting.

*** Please do not post license keys - please report any problems with licensing to 'admin' by PM ***

Please include the following details in any bug report:

* Version of SharpCap
* Camera and other hardware being user
* Operating system version
* Contents of the SharpCap log after the problem has occurred.
[If SharpCap crashes, please send the bug report when prompted instead of including the log]
Post Reply
mikenoname
Posts: 11
Joined: Mon May 27, 2019 1:35 am

SharpCap and StellariumScope not working together

Post by mikenoname » Sat Jun 29, 2019 7:30 am

I have been using Stellarium and StellariumScope to successfully control my Meade ETX-70 for quite some time now. I have been using SC Pro to stack images also without problem. Now I wish to use the Plate Solve function in SC and can't get it to work. More specifically, when StellariumScope is connected to my scope, SC will not connect. Instead, when I select the Meade ASCOM entry in the SC hardware panel and click the Properties button, I get the following error message:
Image1.jpg
Image1.jpg (242.04 KiB) Viewed 474 times
When I click to ignore and then click the OK button, I get the following:
SS running and trying to close hardware config window.jpg
SS running and trying to close hardware config window.jpg (173.35 KiB) Viewed 474 times
I have attached the log file to this post (hopefully) which I copied immediately after receiving the above error messages.
Next I tried reversing the process and disconnected StellariumScope and then went back into the hardware tab of SC and, lo and behold, no error messages and SC can now control the scope with the mount controls and plate solving works perfectly. Sync and recenter work flawlessly after a plate solve.

OK, so now to connect StellariumScope again so I can send the scope to the next object. No dice. StellariumScope throws this error message:

Well, I can't seem to attach another item so I will try and place it in the next post.
Last edited by mikenoname on Sat Jun 29, 2019 7:46 am, edited 1 time in total.

mikenoname
Posts: 11
Joined: Mon May 27, 2019 1:35 am

Re: SharpCap and StellariumScope not working together

Post by mikenoname » Sat Jun 29, 2019 7:34 am

Here is that error message:
With SC Running trying to start SS.jpg
With SC Running trying to start SS.jpg (255.8 KiB) Viewed 473 times

Basically, either one works perfectly on it's own, but will not work simultaneously, even though I have read forum posts here and elsewhere indicating that others certainly do use this combination.

I am using SC Pro 3.2.6028 on a Surface Pro 3 running Win8.1 and using a Meade ETX-70 as mount and scope and utilizing a ZWO ASI224MC camera.

Please let me know if you need more info from me.

Thanks in advance!

Mike

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 3289
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: SharpCap and StellariumScope not working together

Post by admin » Sat Jun 29, 2019 10:02 pm

Hi,

I think what is happening is that the first piece of software to connect to the mount takes control of the serial port and then when the second piece of software tries to connect it can't get access to the serial port and therefore fails.

Some manufacturers put together mount Ascom drivers that can deal with this situation by basically having a separate component running that does the communication via the serial port and then the Ascom driver inside of applications like SharpCap or Stellarium would talk to that single component. It sounds like the Meade driver doesn't have that capability.

Fortunately, all is not yet lost. Ascom has a built-in thing called a telescope hub which provides this functionality, but you just need to spend some time setting it up. Effectively you would choose the telescope hub as your mount in both SharpCap and Stellarium scope, then you would bring up the telescope hub settings and configure it to talk to your Meade driver. Once you have the settings correct then you should find that both applications can talk to the mount at once. I'm sure you'll find some better documentation out there for the Ascom hub option if you have a quick search for it.

Cheers, Robin

mikenoname
Posts: 11
Joined: Mon May 27, 2019 1:35 am

Re: SharpCap and StellariumScope not working together

Post by mikenoname » Sun Jun 30, 2019 12:42 am

Thanks, Robin. POTH (the name of the ASCOM hub that comes with the ASCOM Platform install) turned out to be real easy. And my daytime testing now has everything working together. Yay!

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 3289
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: SharpCap and StellariumScope not working together

Post by admin » Sun Jun 30, 2019 10:11 pm

Hi Mike,

great to hear that it's all working now. This one trips up a lot of people because it's only required for certain mount drivers. For instance EQMod handles this all on its own as to the latest version of the Celestron drivers.

Cheers, Robin

mikenoname
Posts: 11
Joined: Mon May 27, 2019 1:35 am

Re: SharpCap and StellariumScope not working together

Post by mikenoname » Sun Jun 30, 2019 10:49 pm

I can believe it. I had read about POTH when I first installed the ASCOM Platform, but it left my memory when I didn't need it. I required your jogging that memory to go back and look for it again. Hopefully I will get out tonight and give it a good run through, but so far it looks good!

roelb
Posts: 94
Joined: Wed Mar 08, 2017 11:36 pm

Re: SharpCap and StellariumScope not working together

Post by roelb » Mon Jul 01, 2019 12:27 am

I also use POTH with a ALT/AZ Celestron Evolution mount and I can connect different applications at once.
Roel
Celestron Nexstar Evolution 8 - Celestron Nexstar 6 SE - OTA 5 SE - StarSense
Starlight Xpress Lodestar X2 Mono -- ATIK Infinity Colour -- ZWO ASI290MM -- ZWO ASI224MC

mikenoname
Posts: 11
Joined: Mon May 27, 2019 1:35 am

Re: SharpCap and StellariumScope not working together

Post by mikenoname » Mon Jul 01, 2019 8:26 am

Thanks Roel.

Went out tonight and everything worked perfectly. Thanks again, Robin!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests