zwo 174 MC pro will not take exposure longer than 99.9 seconds

A place to report problems and bugs in SharpCap
Forum rules
Please read about Troubleshooting USB Issues before posting.

*** Please do not post license keys - please report any problems with licensing to 'admin' by PM ***

Please include the following details in any bug report:

* Version of SharpCap
* Camera and other hardware being user
* Operating system version
* Contents of the SharpCap log after the problem has occurred.
[If SharpCap crashes, please send the bug report when prompted instead of including the log]
Post Reply
AstroBob1949
Posts: 4
Joined: Fri Nov 20, 2020 1:18 pm

zwo 174 MC pro will not take exposure longer than 99.9 seconds

Post by AstroBob1949 » Fri Nov 20, 2020 1:25 pm

i can take an exposure up to 99.9 seconds. at 100 seconds i get no saved frame -----this also happens with firecapture But not with the ASI studio

sharpcap 3.2.........windows 10.........usb 3....... zwo 174MCpro ---early version without usb 2 hub.....

the zwo 178 MC camera works above 100 seconds exposure.


thanks,
bob

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 5150
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: zwo 174 MC pro will not take exposure longer than 99.9 seconds

Post by admin » Fri Nov 20, 2020 10:24 pm

Hi Bob,

I get a similar problem with 60s exposures (and longer) not working if the camera is in RAW8 mode. If I move the camera to RAW16 mode instead, 60s and 120s exposures work. I wonder if you are hitting the same limitation at a slightly different cut off point? In general you would want to use the higher bit depth mode for long exposures anyway, so there is no real loss in not being able to run 8 bit modes in very long exposures.

cheers,

Robin

AstroBob1949
Posts: 4
Joined: Fri Nov 20, 2020 1:18 pm

Re: zwo 174 MC pro will not take exposure longer than 99.9 seconds

Post by AstroBob1949 » Fri Nov 20, 2020 11:52 pm

ok --thanks,
i was wondering Why it can't go to 2000 seconds as the spec says.

i'm thinking of getting a 294 or a 183 ---do those have limitations as well ...

thanks,
bob

User avatar
Menno555
Posts: 274
Joined: Mon Apr 20, 2020 2:19 pm
Location: The Netherlands
Contact:

Re: zwo 174 MC pro will not take exposure longer than 99.9 seconds

Post by Menno555 » Sat Nov 21, 2020 8:57 am

Hi

I have the 294MC Pro and I got up to 300 seconds with that one, so working here.
About the Zwo ASI174 MC Cool ... the specs say it goes to max 1000 sec. Also, are you using Ascom or Zwo drivers with SharpCap and Firecapture? I remember somewhere reading about the ASI174 having some issues with Ascom since the camera is an older, discontinued model.

Menno

AstroBob1949
Posts: 4
Joined: Fri Nov 20, 2020 1:18 pm

Re: zwo 174 MC pro will not take exposure longer than 99.9 seconds

Post by AstroBob1949 » Sat Nov 21, 2020 2:01 pm

thanks Menno,
i am using ZWO drivers.
i was guessing about the 2000 seconds ( i've been looking at camera specs toooo long).
i knew the 174 should go at least 300 or more .....

re: the 294, have you tried longer than 300 ?

regards,
bob

User avatar
Menno555
Posts: 274
Joined: Mon Apr 20, 2020 2:19 pm
Location: The Netherlands
Contact:

Re: zwo 174 MC pro will not take exposure longer than 99.9 seconds

Post by Menno555 » Sat Nov 21, 2020 5:23 pm

Hi

No, 300 sec is max for me since I am in Bortle7/8. Longer exposures are really giving LP problems. But I see no reason why it wouldn't go past 300.

Menno

AstroBob1949
Posts: 4
Joined: Fri Nov 20, 2020 1:18 pm

Re: zwo 174 MC pro will not take exposure longer than 99.9 seconds

Post by AstroBob1949 » Sat Nov 21, 2020 8:23 pm

thanks for the info.
i'm looking at zwo or QHY 294.....

Post Reply