Crashing during flat capturing

Discussions, Bug Reports and Issues related to Beta versions of SharpCap
Post Reply
remyastro
Posts: 10
Joined: Tue Sep 18, 2018 4:54 pm
Location: Gresse en Vercors (France)

Crashing during flat capturing

Post by remyastro » Wed Oct 17, 2018 7:26 pm

Hi,

I tried to capture flats using my Atik 314L camera and Sharpcap 3.2

Every things went well till Sharpcap crashed at the end of the capture (see screen shots)

Same problem occured whether I checked tick box 'Capture and subtract bias frames' or not.
This problem does not occur with Sharpcap 3.1.

Set up : Atik 314L camera, Windows 7 PRO

Please help!

Cheers
Remy
Flat.pdf
Capturing flat with Sharpcap 3.2
(622.33 KiB) Downloaded 12 times

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 2088
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: Crashing during flat capturing

Post by admin » Wed Oct 17, 2018 8:51 pm

Hi Remy,

Two possibilities here :

1) You have a very old CPU that does not support the code that I use for high speed flat correction. If your CPU does not support SSE4 instructions then flat frame correction will not work for you. You should typically be OK with CPUs made less than about 8 years ago.

2) There was a bug in this section of code that I fixed today and is in 3.2.5825 - under some circumstances the code was reading beyond the end of the frame data and causing a crash. Therefore updating to this new version may help.

In the case of 1) there is a check to stop you selecting a flat frame if your CPU is unsuitable - unfortunately the capture flat frame option bypasses this check - I will fix.

cheers,

Robin

remyastro
Posts: 10
Joined: Tue Sep 18, 2018 4:54 pm
Location: Gresse en Vercors (France)

Re: Crashing during flat capturing

Post by remyastro » Thu Oct 18, 2018 7:39 am

Hi Robin,

Thank you for your quick answer.
Unfortunatelly I am in case 1 with my AMD Athlon II processor :(

Nevertheless, as Sharpcap saves a flat picture before crashing, can I use this image for further pre-processing?
Thank you.

Cheers.
Remy

remyastro
Posts: 10
Joined: Tue Sep 18, 2018 4:54 pm
Location: Gresse en Vercors (France)

Re: Crashing during flat capturing

Post by remyastro » Fri Oct 19, 2018 3:28 pm

Hi Robin,

After testing again, what I have understood is that I can create 'valid' flat frames using Sharpcap, but I cannot use them (and any other flat frame created by other softwares) with Sharpcap because my old CPU does not support SSE4 instructions.

Am I right?
Thank you.

Cheers
Remy

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 2088
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: Crashing during flat capturing

Post by admin » Fri Oct 19, 2018 5:47 pm

Hi Remy,

yes, that's right.

cheers,

Robin

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest