64 bit vs 32 bit

Anything that doesn't fit into any of the other forums
donboy
Posts: 145
Joined: Sat Mar 25, 2017 1:57 am

Re: 64 bit vs 32 bit

Post by donboy » Fri Feb 21, 2020 3:25 am

My laptop has a 2.6Mhz i7. And my Astronomy computer has a 6core Xenon processor.

Both crash computers crash with 64bit SC.

Don

donboy
Posts: 145
Joined: Sat Mar 25, 2017 1:57 am

Re: 64 bit vs 32 bit

Post by donboy » Fri Feb 21, 2020 3:26 am

My laptop has a 2.6Mhz i7. And my Astronomy computer has a 6core Xenon processor.

Both crash computers crash with 64bit SC.

Don

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 4752
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: 64 bit vs 32 bit

Post by admin » Fri Feb 21, 2020 8:40 pm

Hi Don,

Please can you post a log showing the crash or submit a bug report and share a screenshot showing the bug report window so I can easily track down the report.

Cheers, Robin

umasscrew39
Posts: 316
Joined: Fri Apr 28, 2017 1:28 pm
Location: Central Florida
Contact:

Re: 64 bit vs 32 bit

Post by umasscrew39 » Wed Apr 15, 2020 8:02 pm

I have a Dell laptop with a i5 processor 1.8GHz with 8GB RAM using a 64-bit operating system. It is slow and I will upgrade it as I ordered an ASI2600MC Pro but will the 64 bit version work on this slower computer and with all ZWO cameras? The 32bit version works fine. Unfortunately, raining here for a week so I cannot test it.

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 4752
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: 64 bit vs 32 bit

Post by admin » Wed Apr 15, 2020 8:08 pm

Hi,

I think we've tracked this problem down to happening on older or low-power CPUs which lack the AVX instruction set. I dug out an old core i7 860 machine which showed the problem and spent some time trying to work out a workaround without any success. My approach now is that the 64-bit version of SharpCap (the next version to be uploaded) will give you a warning if your CPU doesn't support these instructions. In those situations the workaround is to use the 32-bit version.

Cheers, Robin

umasscrew39
Posts: 316
Joined: Fri Apr 28, 2017 1:28 pm
Location: Central Florida
Contact:

Re: 64 bit vs 32 bit

Post by umasscrew39 » Wed Apr 22, 2020 8:36 pm

I tried the ASI2600MC Pro with both versions. The 32-bit version froze but the 64-bit worked just fine on my slowish computer. The only issue I had was that for some unidentified reason, PHD suddenly stopped guiding.

Post Reply