Altair 290C not connecting in SharpCap

Discussion of features and issues relating to Altair Astro Cameras
Joel
Posts: 5
Joined: Mon Aug 19, 2019 11:26 pm

Altair 290C not connecting in SharpCap

Post by Joel » Tue Aug 20, 2019 12:00 am

Hello
After upgrading SharpCap Pro v3.2.5986.0 to 3.2.6062.0 my AltairGP 290C USB2 camera is no longer detected,
Before installation the current version has been uninstalled.
I go back to v3.2.5986.0 which recognizes the camera ,No problem,
I did things wrong?
Windows10 - USB ok -
Joel

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 4982
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: Altair 290C not connecting in SharpCap

Post by admin » Tue Aug 20, 2019 7:50 pm

Hi,

That's weird – I have the 290 M USB2 and it works fine with the latest versions. The only thing I can think of is to try upgrading your version of Altair capture (which will also upgrade the camera drivers) to see if that helps.

Cheers, Robin

Joel
Posts: 5
Joined: Mon Aug 19, 2019 11:26 pm

Re: Altair 290C not connecting in SharpCap

Post by Joel » Tue Aug 20, 2019 8:12 pm

Thank you Robin
Actually I see that my Altair Capture version is old.
I will go in that direction first and relaunch the latest version of SharpCap.
Good continuation

Joel
Posts: 5
Joined: Mon Aug 19, 2019 11:26 pm

Re: Altair 290C not connecting in SharpCap

Post by Joel » Tue Aug 27, 2019 10:37 am

Hello @Robin
Win 10 - USB3 and USB2 -ok (but also on Win7 usb2 only)
Altair Capture instalée v 3.7.13483 last> Altair 290C usb2 = ok.
With SharpCap> Altair 290C USB2 without problems up to version 3.26028.0. but for higher versions up to 3.2.6086 the camera is only recognized as camera 'AltairCam' DirectShow Camera.
But the camera Altair 183C pro is perfectly recognized and works perfectly with this version.
Having 2 versions of SharpCap on the same machine should not be possible?
Which solution ?
190C usb2 = Altair Capture?
183C usb3 = SharpCap?
It is possible to make two versions of SharpCap coexist? how to differentiate them ?.
Cheers
Joel
LOG-Joel-290C-usb2.doc
(46.5 KiB) Downloaded 107 times
download/file.php?mode=view&id=2076

User avatar
turfpit
Posts: 1269
Joined: Mon Feb 13, 2017 8:13 pm
Location: UK
Contact:

Re: Altair 290C not connecting in SharpCap

Post by turfpit » Tue Aug 27, 2019 12:09 pm

Joel
With SharpCap> Altair 290C USB2 without problems up to version 3.26028.0. but for higher versions up to 3.2.6086 the camera is only recognized as camera 'AltairCam' DirectShow Camera.
Sharpcap v 3.2.6051 had an updated Altair SDK - that is the major obvious change between the 2 versions.

If you need to use the 290C, then can you manage on the older version for a few days until this can be looked at?
It is possible to make two versions of SharpCap coexist? how to differentiate them ?
SharpCap 3.2 and 3.1 can co-exist on the same machine. However there can only be one version of say 3.2 installed. So the answer to your question is no.

Dave

Joel
Posts: 5
Joined: Mon Aug 19, 2019 11:26 pm

Re: Altair 290C not connecting in SharpCap

Post by Joel » Tue Aug 27, 2019 2:12 pm

Thanks Dave
Yes you are right, the problem must be that.
Version 3.2.6038 works with Altair 290C usb2.
And obviously with Altair 183C PRO usb3 ,too.
For the moment it seems that I am stuck to this version (3.2.6038).
Hoping no bug with 183C.
Wait for version 3.3, to have 3.2 and 3.3 :)
Sincerely
Joel

Smapo
Posts: 8
Joined: Tue Aug 27, 2019 6:40 pm

Re: Altair 290C not connecting in SharpCap

Post by Smapo » Tue Aug 27, 2019 6:50 pm

I appreciate that this issue might already be under investigation but just thought I would report very similar symptoms on 2 different Win10 Laptops using SharpCap 3.2 and my Altair GPCAM 290C.

On both Laptops, all versions up and including 3.2.6038 work perfectly ok.
All versions 3.2.6051 and later have issues.

On one laptop, the GPCAM is just not detected at all and cannot be selected as a camera.
On the other Laptop, only the Altair ASCOM driver is available - native GPCAM290C does not appear as a selectable camera.

Latest AltairCapture installed.
Various USB leads and sockets tried.
SharpCap uninstalled and re-installed several time.
Always the same result.

Hope this helps.

User avatar
turfpit
Posts: 1269
Joined: Mon Feb 13, 2017 8:13 pm
Location: UK
Contact:

Re: Altair 290C not connecting in SharpCap

Post by turfpit » Tue Aug 27, 2019 6:54 pm

Smapo

Thanks for this - it does help. Robin will be able to look into this.

Dave

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 4982
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: Altair 290C not connecting in SharpCap

Post by admin » Sat Aug 31, 2019 1:32 pm

Hi,

I do have an updated Altair SDK that I haven't released yet – I will try to get a new version of SharpCap out with this SDK and it sometime this weekend. If that's still having problems then we can get in contact with Altair to see if we can get the problem resolved.

Cheers, Robin

Smapo
Posts: 8
Joined: Tue Aug 27, 2019 6:40 pm

Re: Altair 290C not connecting in SharpCap

Post by Smapo » Mon Sep 02, 2019 8:27 pm

Update
All looks good!
Tried latest version 3.2.6097 on both my Laptops and my Altair GPCAM 290C is now correctly detected and seems to be working fine on both.
Thanks for a very speedy fix.
:D

Post Reply