Syncing SharpCap Pro 3.2 With Stellarium

Somewhere to ask questions about the best way to use SharpCap
Post Reply
directgumby
Posts: 17
Joined: Tue Sep 10, 2019 4:17 pm

Syncing SharpCap Pro 3.2 With Stellarium

Post by directgumby » Wed Sep 11, 2019 12:26 am

Hello,

I've really been enjoying Stellarium and I was wondering how one might go about syncing the two tighter?
Is this done through the mount because it knows the location?
Or, what is the best way to do this - if it can be done?

Thank you for your time and help,
Brett
SharpCap 3.2
SkyWatcher AZ GTI Mount (In AZ mode)
SynScan App Pro (Windows: 1.17.3)
ZWO ASI 187 MC
Apatura 60
Windows 10 (1903 build 18362.295)
Laptop SurfaceBook (16 gigs of RAM)

roelb
Posts: 93
Joined: Wed Mar 08, 2017 11:36 pm

Re: Syncing SharpCap Pro 3.2 With Stellarium

Post by roelb » Wed Sep 11, 2019 12:52 am

I use ASCOM POTH to command the same scope from within different programs.
I also use "StellariumScope".
Roel
Celestron Nexstar Evolution 8 - Celestron Nexstar 6 SE - OTA 5 SE - StarSense
Starlight Xpress Lodestar X2 Mono -- ATIK Infinity Colour -- ZWO ASI290MM -- ZWO ASI224MC

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 2966
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: Syncing SharpCap Pro 3.2 With Stellarium

Post by admin » Wed Sep 11, 2019 5:16 pm

Hi,

Yes, Stellarium Scope is probably the way to go here – it lets Stellarium take control of your mount and you can then slew to targets from within Stellarium. Any alignment adjustments you make within SharpCap should also be adjusted and show in Stellarium. Personally I didn't take to it, but many people enjoy using it.

Cheers, Robin

directgumby
Posts: 17
Joined: Tue Sep 10, 2019 4:17 pm

Re: Syncing SharpCap Pro 3.2 With Stellarium

Post by directgumby » Wed Sep 11, 2019 6:17 pm

Thank you for the replies.

I'll give it a try. :)

Brett
SharpCap 3.2
SkyWatcher AZ GTI Mount (In AZ mode)
SynScan App Pro (Windows: 1.17.3)
ZWO ASI 187 MC
Apatura 60
Windows 10 (1903 build 18362.295)
Laptop SurfaceBook (16 gigs of RAM)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest