Shapcap POlar Alignment and Polemaster

Using SharpCap's Polar Alignment feature
Post Reply
Farzad_K
Posts: 1
Joined: Sun May 05, 2019 6:09 pm

Shapcap POlar Alignment and Polemaster

Post by Farzad_K » Sun May 05, 2019 6:14 pm

Hi,

I am currently using Polemaster for polar alignment of my mount. I am considering adding a secondary measure for better alignment results and do not know if Sharpcap will work for me. I use OAG on a C8 SCT and the field of view on my main camera is 22 minutes. I believe this is lower than recommended field of view. I wonder if Sharpcap can use my Polemaster for alignment refinements?

Thanks

Farzad

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 2594
Joined: Sat Feb 11, 2017 3:52 pm
Location: Vale of the White Horse, UK
Contact:

Re: Shapcap POlar Alignment and Polemaster

Post by admin » Mon May 06, 2019 9:24 am

Hi,

The field of view using your OAG sounds as though it will be too small for SharpCap polar alignment to work using the image from that camera. However I have heard reports of people using the SharpCap polar alignment routines with their Polemaster camera to perform polar alignment, so that may be worth a try.

Cheers, Robin

david_taurus83
Posts: 6
Joined: Sun Feb 04, 2018 10:34 am

Re: Shapcap POlar Alignment and Polemaster

Post by david_taurus83 » Mon May 06, 2019 1:20 pm

Hi. I always use the Polemaster camera on the mount and run it with Sharpcap. In my opinion it is more accurate than the PM software as that involves user input, like setting a template and clicking on stars. With SC it platesolves, you slew the mount and then follow the on screen prompts to adjust. I do this method every session on a tripod setup and my guiding is usually at 0.5" total RMS. Have even got into 0.3" on a good night. I don't have time for drift aligning!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests